18. 10. 08

/// Zadnjih 10 let in naslednjih 5

Že davno je bilo znano, da se bo v filmski industriji marsikaj spremenilo. Najopaznejša razlika je verjetno poplava low-budget/independent filmov, ki jih večino ljudi kar spregleda. Načeloma ne ponujajo nič zanimivega, razen mogoče kakšne dobre ideje ki je izpadla obupno. Kaj se pravzaprav dogaja?

Podobno kot v glasbi, velja neko moderno načelo. Če imaš joške boš verjetno slaven, tvoja pot do slave bo lažja in lepša. Pojavi se 10 ali 20 tisoč dolarjev budgeta, naredi se nekaj srhljivih kostumov in zefektanih scen, plača se dve ali tri babnice in te kasneje veselo mahajo z joški prekritimi z živo rdečo krvjo, vseokoli po terenu. Za malo denarja se naredi film, katerega 75% občinstva je pridobljenega prav z zakonom o joških. Smešno kajne?

Piše se 2008, nekje 1998 pred desetimi leti pa so filmi bili pravzaprav tako dobri, da se je povprečno pogledalo dosti več. Stvar je začela upadati, folk si je izmislil parodije, poudarjati se je začel (smešni) horror, mojstrovin pa je začelo primanjkovati. Danes, ko jih je že zelo malo (The Dark Knight/Death Proof/etc.) pa ostalo praznino polnijo iMDB <4 filmi, nekateri celo z oceno 2. Kako bo čez 5 let? Verjetno še huje. Več produkcijskih hiš in snemalnih studiov, več neodvisnežev, več sranja in verjetno več slabših idej. Groza.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Sploh ni res... holivud si je našel nov vir zgodb in priredb. Zdaj bo sesal slavo odličnih naslovov iz japonskih mang in animejev. Mislim da je bilo že nekaj napovedanih (dragonball, akira, transformers....itd).
Take priredbe se bodo le še večale...

Škoda pravzaprav, ker to jih bo le še bolj pokopalo... ne znajo delat priredb.

Anonimni pravi ...

Vzrok takemu stanju je to, da zreli ljudje ne hodijo v kino. Ker so velika večina obiskovalcev kina najstniki, se pač snema filme za najstnike. To je: akcija, hitri avtomobili, eksplozije, pomanjkljivo oblečene lepotice, mišičnjaki... Zgodba ni pomembna, glavno da je film pisan in da ima hiter tempo. Najboljši primer za take zmazke je "Fast and furious".

Anonimni pravi ...

naucil veliko