26. 4. 08

/// Blu-Ray in pika

Vsak medij omogoča shranjevanje podatkov v načinu ROM (Read Only Memory) oz. v redkih primerih z možnostjo izbrisa RW (prepisljivost do določene stopnje). Naslednik zelo popularnega DVD formata je seveda BD oz. Blu-Ray Disc.

1.) Kaj, kdo, zakaj?
Blu-ray je optični medij, ki omogoča shranjevanje velike količine podatkov. Obstajata enoplastni (Single layer) in dvoplastni (Dual layer) BD standarda, kjer lahko na enoplastnega shranimo do 25GB podatkov, na dvoplastnega pa do 50GB podatkov. V letih 2004-2008 je postal BD popolnoma dokončan tip medija. Najprej je bil koncept, ki je seveda deloval. Zatem so bile izboljšave in predstavitev javnosti, nakar se pojavi še HD-DVD (Toshiba), ki je proti BDju izgubil vojno. Šele nato se BD uveljavi kot splošen novodobni medij in standardni optični disk za prihodnost.

2.) Tehnologija
Vsak zapis na optični medij pomeni, da se laser v zapisovalniku trudi "nastreljati" čim več polj in vdolbin na fizično površino medija. Pri CD (Compact Disk) formatu je bila širina tega laserja 780nm, pri DVD (Digital Versatile Disc) je bila širina 650nm, pri novem BD (Blu-ray Disc) pa je širina 405nm. Glavna poanta je, da podatke zapišemo bolj na gosto in jih tako stlačimo na dvoslojni BD toliko kot na 71 CD-jev.

3.) Kaj posneti?
Res je, da vam takšna količina prostora omogoča posneti marsikatero zanimivo stvar, pa vendar so najbolj aktualne filmske vsebine. Enako kot na DVD medijih je na BD medijih posnet film, a v HD (High Definition) tehnologiji. Na dvoplastni BD gre tudi 12000 MP3 datotek, 70 celotnih DVDRip filmov, 11 celotnih DVD filmov in mogoče kakšnih 10-20 novejših večjih iger. Potrebujete BD snemalnik (vrtoglave cene, čakanje) in pa BD bralnik (malo manj vrtoglave cene, čaknje). Če jih boste pekli za domačo uborabo, potrebujete torej samo zapisovalnik in nekaj praznih BD-medijev (vrtoglave cene, zopet, čakanje).

4.) Film
Film na BD ima naslednje značilnosti: MPEG2 / MPEG4 (H.264) / VC-1 video zapis. Ti zapisi omogočajo HD vsebine v standardih 720p ali celo 1080i. Zvok se zapiše v AC3, DTS ali linearnem PCM formatu. Pri tem lahko dosegamo velike frekvence in visoko vzorčenje. Distribucija BD filmov poteka v 3 regije, ki so drugačne od DVD filmov. Regija 1 predstavlja Ameriko in JV Azijo, regija 2 Evropo, Afriko, Avstralijo in regija 3 je Azija.

5.) Ostale uporabe
Zelo dobro bo služil PS3 (Play Station 3) igralni konzoli, prav tako XBOX konzoli. Ko bodo cenovno dostopni bodo odlični mediji za arhiviranje. Zmanjšali boste količino diskov, pri istem številu podatkov. Lahko vam služi kot medij za lastne posnete HD vsebine (seveda če si lastite HD kamero in snemate v najvišji ločljivosti). Najbolj koristen bo zaradi filmov in velike količine podatkov.

Ni komentarjev: